Avstickaren till Kärrgruvan

07.07.2025

Kärrgruvan – ett fönster mot svensk gruvhistoria.

Vi har vandrat delar av Svartåloppsbanan många gånger. Det är en fin led med varierad terräng. Varje år i augusti lockar Svartåloppet löpare från hela landet, men för oss är det mest en led att upptäcka i lugnare tempo – till fots, med ryggsäck och termos.

Längs leden har vi ofta passerat en liten, oansenlig skylt med texten Kärrgruvan. Varje gång har vi sagt samma sak: "Vi borde ta av här någon gång och kolla vad det är för plats." Till slut, gjorde vi det och det blev ett oväntat intressant sidospår.

En glimt av det förflutna
Kärrgruvan är idag ett tyst minnesmärke, men en gång i tiden var platsen full av liv och arbete. Gruvan var i drift från 1600-talet fram till mitten av 1800-talet, och nådde ett djup på 138 meter.

För att hålla gruvan torr byggdes en konstgång. Det var ett slags vattenhjulsdrivet pumpsystem som hämtade sin kraft från Åråsa bro intill sjön Toften.

Runt själva gruvan växte en liten by upp. Här bodde gruvarbetare med sina familjer, ofta flera generationer under samma tak i enkla trästugor och torp.

Det fanns även en gruvstuga där gruvfogdarna bodde och skötte det administrativa arbetet. Livet var hårt och arbetet krävande, men byn var också en plats för gemenskap. Idag finns det endast ett hus kvar, Södra Kärrgruvan, där Skräddarfamiljen bodde.

Värt ett steg åt sidan
Det här blev ett bevis på att det är värt att ta den där avstickaren. Kärrgruvan visade sig vara mer än bara en plats i skogen – det blev en påminnelse om de människor som levde och slet här före oss, om vår historia och om naturens kraft att sakta ta tillbaka det som en gång byggdes upp.

Så nästa gång du är ute längs Svartåloppsbanan – håll utkik efter skylten. Ta dig tiden att vika av. Kärrgruvan väntar fortfarande på fler besök.

~ViLSE~